Jeden z tvůrců Counter-Strike, Minh „Gooseman“ Le, zveřejnil veřejné omluvné video poté, co se zapojil do kontroverzního kryptoměnového projektu GooseCoin. Situace se na sociálních sítích rychle vyhrotila. Obchodníci začali propagovat žeton vytvořený jeho jménem. Krátce poté se objevila obvinění z možného „tahání za koberec“. Debata se rozšířila jak do komunity Counter-Strike, tak do kryptoscény.
Jak začala situace s GooseCoinem
Podle Lea vše začalo zprávou na X (Twitter). Uživatel ho kontaktoval ohledně kryptoměnového tokenu vytvořeného na jeho jméno. Projekt existoval na platformě, kde lidé mohli spouštět tokeny spojené s veřejnými osobnostmi nebo různými iniciativami. Myšlenka za GooseCoin byla jednoduchá. Každý obchod znamenal malý poplatek. Tato odměna by šla přímo Leovi jako projev uznání za jeho práci na Counter-Strike.
Vývojář tvrdil, že mnoho fanoušků Counter-Strike v kryptokomunitě mu chtělo poděkovat za pomoc při tvorbě hry před více než 25 lety. Le řekl, že ho nabídka překvapila.
Byl jsem z tohoto projevu štědrosti úplně v šoku a těžko jsem věřil, že to není podvod.
Tvůrce mu také řekl, že podobné tokeny již existují. Obchodníci rozuměli rizikům a zacházeli se systémem jako se spekulativním denním obchodováním. V jednu chvíli vývojář požádal Leho, aby vytvořil kryptopeněženku. Plánoval převést tokeny v hodnotě 11 000 dolarů získaných z obchodních poplatků.
číst více
Když si Le uvědomil chybu
Le řekl, že situace se vyvíjela velmi rychle. Mince se začala během několika hodin výrazně obchodovat. Zároveň mu zaplavily zprávy v e-mailové poště. Někteří ho podporovali. Jiní projekt kritizovali a varovali před možnou manipulací. Po přemýšlení přes noc Le usoudil, že udělal chybu, když peníze přijal.
Myšlenka na volné peníze mě tak opila, že jsem neviděl, jakou škodu to dělá mé pověsti.
Vysvětlil, že systém původně přirovnal k crowdfundingu nebo sportovnímu sázení. Později pochopil, že jeho zapojení by mohlo ovlivnit obchodníky a poškodit jeho důvěryhodnost. Ve videu se přímo omluvil.
Lidem, které jsem zklamal, se upřímně omlouvám za své chování. Bylo pošetilé si myslet, že jsem objevil chybu s cheatem, která mi umožní snadno vydělat peníze.
Co se stane s penězi
Le potvrdil, že si neponechá transakční poplatky generované GooseCoinem. Místo toho plánuje peníze přesměrovat na jiný projekt nazvaný Grandma Coin. Token byl původně vytvořen, aby pomohl rodině platit lékařské účty babičky dítěte. Pokud se ukáže, že převod peněz tam nebude možný, Le řekl, že peníze daruje na charitu. Také zdůraznil, že nechce mít žádné finanční spojení s GooseCoin do budoucna.
Gooseman přemýšlí o Counter-Strike
Velká část videa se zaměřila na Leovu osobní historii s Counter-Strikem. Vývoj hry opustil v roce 2006. V té době věřil, že hra postupně ztratí na popularitě. Místo toho se Counter-Strike rozrostl v jeden z nejúspěšnějších esportových titulů v historii. Le přiznal, že se scéně vyhýbal mnoho let.
Byl jsem hrdý na to, čím se Counter-Strike stal, ale zároveň jsem cítil i malou lítost nad tím, že jsem odešel od něčeho, co se později stalo tak úspěšným.
Jeho pohled se nedávno změnil. Znovu se spojil s komunitou a zúčastnil se HLTV Awards, kde se setkal s hráči, komentátory a fanoušky, kteří mu poděkovali za pomoc při tvorbě hry. Tyto zkušenosti mu pomohly znovu ocenit scénu Counter-Strike.
Reakce komunity: podpora, kritika a zmatení

Kontroverze kolem GooseCoin vyvolala silné reakce na sociálních sítích. Názory na X (Twitter) se rychle rozdělily. Někteří uživatelé Le bránili a tvrdili, že byl manipulován kryptopromotéry.
- Každý dělá chyby, je to prostě součást života. Prosím, netrápte se tím a ignorujte lidi, kteří píší negativní komentáře. — Alkem1st
- Je mi líto, že jsi byla manipulována, Goose. — BL1nk
- Je v pořádku mít chyby, všechno se vyřeší. — Znorux
Jiní tvrdili, že propagátoři kryptoměn využili Leovu pověst k legitimizaci tokenu.
Tvůj problém je myslet si, že jim na tobě záleželo — že tě využili. Jejich mince nemá žádnou hodnotu bez veřejné tváře, která by jim dávala legitimitu. — Deploriot
Silná kritika byla také od lidí, kteří tvrdili, že přišli o peníze.
- Jsi úplný podvodník… Včera jste ho podpořil a lidé si ho kvůli tomu koupili. — Hasan Emre Okur
- Nečekal jsem od vás tah na koberec, ztratil jsem 2 SOL. — bitcom
Někteří uživatelé dokonce sdíleli starší příspěvek od Goosemana kritizující kryptopropagace.
Aha, takže tě baví a snaží se ti prodat nějaké krypta… Bože, to je ubohé.
Navzdory kritice mnoho fanoušků Le bránilo a připomínalo ostatním jeho vliv na hru.
Informatika pro mě udělala víc, než dokážu vyjádřit slovy… Díky hře, kterou jste vytvořili před 25 lety. — Alkem1st
číst více
Bouřlivý okamžik pro legendu Counter-Strike
Situace s GooseCoinem se stala jednou z nejneobvyklejších kontroverzí týkajících se historické postavy Counter-Strike. Le video zakončil další omluvou. Také požádal komunitu, aby si pamatovala jeho práci na Counter-Strike, nikoli tento incident.
Doufám, že si mě lidé nebudou pamatovat jako toho chlapa s mincemi.
Prozatím se situace zdá stabilizovat. Přesto epizoda ukazuje, jak rychle se kryptoprojekty spojené se známými osobnostmi mohou změnit v kontroverzi.