Droga Natus Vincere do półfinału StarLadder Budapest Major 2025 po zwycięstwie nad FURIĄ stała się jednym z najbardziej charakterystycznych momentów fazy play-off. Drużyna, która wcześniej w sezonie sprawiała wrażenie niestabilnej, zaprezentowała w ćwierćfinale dojrzałą i opanowaną grę, a Ihor „w0nderful” Żdanow po meczu jasno dał do zrozumienia, że ten wynik nie był dziełem przypadku.
„Tak, spodziewałem się tego. Przygotowywaliśmy się do tego meczu przez około cztery dni, więc oczywiście oczekiwałem takiego przebiegu spotkania” — powiedział w0nderful po zakończeniu serii.
Przygotowanie jako klucz do rewanżu
NAVI podeszło do meczu z FURIĄ z jasno określonym planem. Poprzednie starcie obu zespołów na turnieju zakończyło się porażką ukraińskiej drużyny w formacie BO1, jednak ćwierćfinał rozgrywany w BO3 opowiedział zupełnie inną historię. Według w0nderfula, dłuższy format serii pozwolił NAVI w pełni zrealizować przygotowaną strategię.
„To był tylko best-of-one i bardzo źle zagraliśmy na Nuke. Ale w best-of-three, szczególnie w ćwierćfinale Majora, wszystko może się zmienić” — wyjaśnił.
w0nderful odniósł się również do swojej indywidualnej dyspozycji, która była jednym z największych atutów drużyny w trakcie turnieju. Pomimo trudnego sezonu i problematycznego okresu przygotowawczego, to właśnie na Majorze udało mu się odzyskać pewność siebie.
„Ten rok był dla mnie naprawdę trudny, ale teraz czuję się świetnie” — przyznał snajper.
Szczerze mówiąc, to był chyba najgorszy bootcamp w moim życiu” — dodał z uśmiechem.
Według zawodnika kluczowym czynnikiem nie były mechaniki ani zmiana stylu gry, lecz praca nad własnym nastawieniem mentalnym.
„Powód jest prosty — moja mentalność” — powiedział krótko w0nderful. Co dokładnie zrobiłem, żeby ją zmienić? To sekret”.
„Magia Majora” i siła wiary

Mówiąc o fazie play-off, w0nderful wielokrotnie podkreślał wyjątkową atmosferę turniejów rangi Major. Jego zdaniem w meczach tej rangi decydującym czynnikiem staje się wiara w siebie oraz w drużynę.
„W ćwierćfinale Majora wszystko może się zmienić. To po prostu magia Majora” — zauważył. Zawsze trzeba wierzyć w siebie — a ta wiara pomoże ci w grze.”
Według w0nderfula ważną rolę odgrywa także doświadczenie zdobyte przy zwycięstwie na PGL Major Copenhagen.
„Tak, to doświadczenie pomaga. Potrzebujesz po prostu pewności siebie” — podkreślił.
Następny rywal — FaZe
W półfinale NAVI zmierzy się z FaZe — zespołem, który również prezentuje bardzo dobrą formę w fazie play-off. Mimo to w0nderful z optymizmem patrzy na nadchodzące starcie.
„To będzie niesamowity mecz. Już to wiem” — podsumował snajper.
Dla NAVI będzie to kolejny sprawdzian dojrzałości i regularności. Jednak jeśli wierzyć słowom w0nderfula, drużyna wchodzi w decydującą fazę turnieju z tym, co na Majorach jest najważniejsze — pewnością siebie, wiarą oraz chłodną głową.
Reakcja społeczności: sceptycyzm, ironia i wsparcie

Wypowiedzi w0nderfula po zwycięstwie nad FURIĄ wywołały żywą dyskusję wśród społeczności. Część fanów zareagowała sceptycznie na jego pewność siebie, wskazując na niestabilną formę NAVI w trakcie sezonu oraz wcześniejszą porażkę z FURIĄ na tym turnieju. W komentarzach pojawiły się wątpliwości, czy drużyna rzeczywiście spodziewała się takiego rezultatu.
Jednocześnie wielu kibiców stanęło w jego obronie, podkreślając, że awans do półfinału Majora to już największe osiągnięcie NAVI w tym roku, a pewność siebie zawodników jest naturalnym efektem przełamania w fazie play-off. Tylko podsyca to oczekiwania przed nadchodzącą serią przeciwko FaZe.
Skin.Club Pick’em Challenge
Równolegle z StarLadder Budapest Major 2025 odbywa się Skin.Club Pick’em Challenge — interaktywna funkcja, w której fani mogą typować wyniki meczów, wybierać drużyny awansujące dalej oraz zdobywać punkty przez cały czas trwania turnieju. Trafne typy pozwalają odblokować nagrody — od premium skinów po rzadkie rękawice i noże, a główną nagrodą jest kultowy AWP | Dragon Lore.
Co dalej — walka charakterów w półfinale
Półfinał przeciwko FaZe zapowiada się jako jedna z najbardziej intensywnych serii całego StarLadder Budapest Major 2025. Obie drużyny dotarły do tego etapu po przekonujących zwycięstwach w ćwierćfinałach, pokazując nie tylko indywidualną klasę, ale także umiejętność odwracania losów serii pod presją fazy play-off. FaZe zaprezentowało zdyscyplinowany i opanowany Counter-Strike przeciwko MOUZ, podczas gdy NAVI rozbiło FURIĘ dzięki doskonałemu przygotowaniu, cierpliwości i pewności siebie w kluczowych momentach. W tym kontekście półfinał nie wygląda jedynie jak walka o awans do wielkiego finału, lecz jak starcie dwóch drużyn będących u szczytu formy — zdolnych zaprezentować najwyższej klasy Counter-Strike, w którym każda mapa może stać się osobną historią.