English
English
Deutsch
Deutsch
French
French
Italian
Italian
Spanish
Spanish
Polish
Polish
Portuguese
Portuguese
Turkish
Turkish
Wsparcie
pl
pl

Pierwsze słowa EliGE’a po powrocie do Team Liquid: „Presja to przywilej”

Aktualności
wrz 27
9 poglądy 4 min czytania

Counter-Strike ponownie dostarczył wiadomość, która wstrząsnęła całą społecznością: legendarny amerykański rifler Jonathan „EliGE” Jablonowski oficjalnie powrócił do Team Liquid po dwuletniej przerwie. Osiem lat w składzie, zwycięstwa na światowej scenie, tytuł Intel Grand Slam oraz symboliczne pożegnanie w 2023 roku — wydawało się, że pewna era dobiegła końca. Ale teraz legenda znów założyła niebieską koszulkę Liquid i wygłosiła swoje pierwsze oświadczenia dla fanów.

„Team Liquid zawsze było dla mnie najlepszą organizacją”

W rozmowie z klubowymi dziennikarzami EliGE nie ukrywał emocji:

Team Liquid zawsze było dla mnie najlepszą organizacją. To klub, w którym rozpocząłem karierę i gdzie przeżyłem zarówno swoje największe wzloty, jak i kluczowe momenty nauki. Tutaj dorosłem nie tylko jako gracz, ale też jako człowiek.

Te słowa od razu przypomniały fanom, jak głęboko nazwisko EliGE’a jest związane z historią Liquid. Dołączył w 2015 roku i brał udział we wszystkich największych triumfach zespołu, w tym w rekordowym Intel Grand Slam w 2019 roku.

Powrót z przesłaniem

Po odejściu z Liquid w 2023 roku Jablonowski grał dla Complexity i FaZe Clan, zdobywając nowe doświadczenia i próbując się w różnych rolach. Jednak, jak sam przyznał, powrót do domu zawsze był tylko kwestią czasu:

Przez te dwa lata bardzo się zmieniłem. W Complexity musiałem być bardziej przewodnikiem i głosem drużyny, w FaZe byłem zawodnikiem starającym się pomagać zespołowi na wszelkie sposoby. Wszystko to uświadomiło mi, jak ważna jest odpowiednia chemia w drużynie. W Liquid widzę tę chemię i chcę pomóc zrobić ten ostatni krok, którego zespołowi brakowało przez cały rok.

Współpraca z Flashie i nowa rola

EliGE podkreślił także rolę trenera głównego Flashie, z którym ma już silną więź:

Bardzo podoba mi się jego wizja gry. Mówimy tym samym językiem Counter-Strike’a. W strukturach Liquid widzę ogromny potencjał. Moim zadaniem jest stać się graczem, którego drużyna potrzebuje. Jeśli potrzeba głosu i lidera — będę nim. Jeśli potrzeba agresywnego otwierającego — też się tego podejmę.

Kolejny istotny punkt: Liquid od dawna szukało prawdziwego entry-fraggera, a EliGE jest gotów wypełnić tę lukę:

Jestem z natury agresywny. Lubię wchodzić jako pierwszy, tworząc przestrzeń dla innych. To zawsze była moja siła. Myślę, że pomoże nam to znaleźć równowagę w naszej grze i wygrywać wielkie turnieje.

„Presja to przywilej”

Mimo wysokich oczekiwań Jablonowski twierdzi, że nie boi się presji:

Przez całą moją karierę byłem pod lupą. To nic nowego dla mnie. I wierzę, że presja to przywilej. Oznacza, że ludzie chcą cię oglądać. Wszyscy oczekują ode mnie wyników i to normalne. Chcę udowodnić, że mój powrót ma sens.

EliGE przyznaje, że ma mało czasu na adaptację: już w ten weekend Liquid wystąpi w odświeżonym składzie na turnieju Blocktober organizowanym przez Fragadelphię. Przed zespołem także kluczowe mecze w kontekście rankingu VRS przed Majorem w Budapeszcie.

Muszę szybko wpasować się w system. To będzie ciężka praca, ale nie boję się. Już pracuję nad mechaniką i uczę się pozycji, aby być gotowym. Nie ma dużo czasu, ale zrobię wszystko, co możliwe.

Symboliczny nowy początek

Dla fanów ten powrót ma szczególne znaczenie. Po dwóch latach spędzonych w różnych drużynach legenda znów nosi niebieską koszulkę. Ale teraz oczekiwania wykraczają poza nostalgię — ludzie chcą nowych zwycięstw. Sam EliGE pozostaje optymistą:

Cieszę się, że wróciłem do Liquid. Mam nadzieję, że ten nowy rozdział będzie błyszczał dla drużyny i fanów. Chcę, aby byli z nas dumni. I jestem przekonany, że w pełni wykorzystamy tę szansę.

Pierwsze słowa EliGE’a po powrocie do Team Liquid pokazują, że ten comeback to coś więcej niż symboliczne spotkanie. To wyzwanie dla całej północnoamerykańskiej sceny CS2 i szansa dla Liquid na odzyskanie statusu prawdziwych pretendentów do trofeów.

Jesteśmy społecznością fanów gry CS2 i miłośników skinów

Dołącz do nas na portalach społecznościowych

Tutaj znajdziesz tylko najlepsze skrzynie CS2

Na Skin.Club znajdziesz skrzynie na każdy gust, a także całą sekcję specjalnych skrzyń stworzonych przez społeczność

Twoja wiadomość została wysłana.
Sprawdź swój e-mail, aby uzyskać informacje