English
English
Deutsch
Deutsch
French
French
Italian
Italian
Spanish
Spanish
Polish
Polish
Portuguese
Portuguese
Turkish
Turkish
Wsparcie
pl
pl

EliGE po powrocie do Liquid: Doświadczenie w FaZe, nowa rola i Major

Aktualności
wrz 29
10 poglądy 3 min czytania

Powrót Jonathana “EliGE” Jablonowskiego do Liquid stał się główną historią Birch Cup 2025 w Gdańsku. Po nieudanym okresie w FaZe Amerykanin otworzył nowy rozdział swojej kariery i już w pierwszym meczu dał jasno do zrozumienia: jest gotów nie tylko wrócić do dawnego poziomu, ale także pomóc drużynie w realizacji ambicji związanych z Majorem.

TŁO POWROTU: DLACZEGO WŁAŚNIE TERAZ

W sierpniu doszło do głośnej wymiany: Russel “Twistzz” Van Dulken przeszedł do FaZe, a EliGE wrócił do Liquid. Teraz, w swoich pierwszych oficjalnych meczach na Birch Cup 2025, stara się szybko wkomponować w skład.

Amerykanin przyznaje, że drużyna miała minimalny czas na trening:

Praktycznie w ogóle nie trenowaliśmy, mieliśmy tylko trzy dni wspólnych przygotowań. To najmniejsza liczba treningów, jaką kiedykolwiek miałem przed rozpoczęciem prawdziwych meczów.

Mimo to Liquid rozpoczęli od zwycięstwa nad 500, a EliGE podkreślił, że traktuje ten turniej przede wszystkim jako okazję do wypracowania systemu przed Majorem.

ELIGE O RÓŻNICACH W FAZE

Po dwóch latach poza Liquid, EliGE spróbował swoich sił w FaZe, lecz eksperyment okazał się krótkotrwały. Początkowo jego pomysły zostały przyjęte pozytywnie, ale wkrótce z nich zrezygnowano:

Zanim dołączyłem, faktycznie chcieli nowej perspektywy tego, jak chcą grać… a potem czułem, że po miesiącu to już praktycznie nie było potrzebne.

Chcieli spróbować czegoś nowego, a potem jakby szybko przestali. To całkowicie w porządku. Teraz jestem tutaj, w Liquid, i jestem naprawdę szczęśliwy.

Pomimo różnic, Amerykanin nazwał współpracę z karriganem cennym doświadczeniem:

On jest świetnym mid-round IGL-em, naprawdę kreatywnym… ten talent jest na pewno wyjątkowy dla karrigana.

SZYBKA INTEGRACJA W ZNANYM SYSTEMIE

Powrót do Liquid był dla EliGE logicznym krokiem. Podkreśla, że struktura gry drużyny pokrywa się z jego wizją CS-a, a sama adaptacja przebiegła zaskakująco gładko:

Mamy takie samo spojrzenie na to, jak rozmawiać o CS-ie… Muszę się jedynie nauczyć wszystkiego, co potrzebne, jeśli chodzi o nazwy calloutów czy protokoły.

Atmosfera w zespole również sprzyja szybkiemu postępowi:

Każdy jest otwarty na pomysły i na to, jak są podejmowane decyzje oraz jak chcemy nad nimi pracować.

MAJOR JAKO GŁÓWNY CEL

Przed Liquid stoi główne zadanie: odnalezienie stabilności i przygotowanie się do Majora. EliGE pozostaje ambitny:

Celem na Majora, dla mnie, byłoby świetnie, gdybyśmy dotarli do półfinałów albo wyżej.

Podkreślił, że główny nacisk kładzie na proces, a nie tylko na wyniki, ponieważ drużyna ma „dwa miesiące, aby być gotową.”

LIQUID ZYSKUJE DRUGI ODDECH

Powrót EliGE do Liquid to coś więcej niż symboliczne ponowne spotkanie. Organizacja odzyskała zawodnika, który zna system od podszewki i może wnieść cechy przywódcze po współpracy z jednym z najlepszych IGL-i na świecie.

Dla samego EliGE to szansa, aby umocnić swoją pozycję w drużynie, z którą jest kojarzony od prawie dekady, i wynieść ją na nowy poziom.

POWRÓT, KTÓRY MOŻE ZMIENIĆ SEZON

EliGE rozpoczął nowy rozdział w dobrze znanym otoczeniu, a Liquid postawili na stabilność i długoterminową perspektywę. Przed nimi Birch Cup i przygotowania do Majora, które pokażą, czy ten powrót stanie się punktem zwrotnym dla obu stron.

Jesteśmy społecznością fanów gry CS2 i miłośników skinów

Dołącz do nas na portalach społecznościowych

Twoja wiadomość została wysłana.
Sprawdź swój e-mail, aby uzyskać informacje