Fenomenalny występ Danila “molodoya” Gołubenki zapewnił mu tytuł MVP podczas IEM Chengdu 2025. Kazachski talent, grający w barwach FURII, stał się kluczowym elementem historycznego triumfu brazylijskiej organizacji — wykazując spokój, konsekwencję i niezwykłą dojrzałość przez cały turniej.
Od debiutanta do lidera mistrzowskiej drużyny
He didn't miss a beat the whole time at #IEM Chengdu.
The final #ESLProTour DHL MVP of 2025.@tvoy_molodoy 🇰🇿@DeutschePostDHL pic.twitter.com/n4FOewueV0
— ESL Counter-Strike (@ESLCS) November 9, 2025
Podczas całego turnieju molodoy zaprezentował rzadkie połączenie indywidualnego geniuszu i zespołowej świadomości. Jego średni HLTV Rating 3.0 wyniósł 1.27, przy 79.5 ADR, 1.10 MK rating i +3.86% swing, co potwierdziło jego status nowej twarzy FURII. Niektóre z jego najbardziej imponujących występów miały miejsce przeciwko najlepszym rywalom:
- vs Lynn Vision (2–0): 1.73 rating — eksplozja formy na otwarcie turnieju;
- vs G2 (2–0): 1.29 rating — zimna pewność siebie przeciwko europejskim gigantom;
- vs The MongolZ (2–0): 1.57 rating — pełna dominacja;
- vs Falcons (2–0): kluczowe clutche na Mirage, które odwracały losy rund na korzyść FURII;
- vs Vitality (3–0 w finale): stabilny rating 1.19 w meczu, który przyniósł FURII tytuł mistrzów świata.
- Jedynym drobnym potknięciem było półfinałowe starcie z MOUZ (1–2) — mimo to molodoy utrzymał solidny poziom (1.12 rating), zachowując pełną harmonię z zespołem.
czytaj więcej
„Dla mnie liczy się tylko zdobywanie trofeów”
Po wielkim finale molodoy podzielił się przemyśleniami — słowami, które idealnie oddają mentalność mistrza:
Oczywiście, zdobycie tytułu „Rookie of the Year” byłoby świetne. Ale to nie jest mój główny cel. Dążę do zdobywania trofeów, a potem może przyjdą MVP albo Rookie of the Year.
Ten cytat, który szybko rozszedł się po mediach społecznościowych, doskonale odzwierciedla jego podejście — najpierw zwycięstwa, potem nagrody.
Jak zauważyli fani: „Nie ma wątpliwości, że to nie będzie ostatni tytuł MVP dla molodoya.”
Statystyki MVP — IEM Chengdu 2025
- Rating 3.0: 1.27
- KPR: 0.85
- DPR: 0.56
- KAST: 75.6%
- ADR: 79.5
- MK Rating: 1.10
- Swing: +3.86%
OverDrive: „FURIA ma strukturę, zrozumienie i snajpera światowej klasy”
Rosyjski analityk OverDrive również skomentował sukces FURII:
Po tym MVP molodoy może bez problemu znaleźć się w Top 10 zawodników roku HLTV — jeśli już tam nie jest. Wszystko w FURII wygląda świetnie: mocna struktura, doskonałe zrozumienie drużynowe i znakomita gra z AWP.
Jego słowa potwierdzają to, co wielu ekspertów zauważało od miesięcy — FURIA przeszła od drużyny chwil do drużyny systemowej, a molodoy stał się silnikiem tej transformacji.
Reakcja społeczności: „Molodoy to prawda”
Your #ESLProTour DHL MVP is @tvoy_molodoy! What a tournament from him 🙏
Check out what he had to say when speaking with @FreyaSpiers after lifting the trophy 🏆#IEM @DeutschePostDHL pic.twitter.com/odG9yfSl6o
— ESL Counter-Strike (@ESLCS) November 9, 2025
Media społecznościowe eksplodowały po finale IEM Chengdu. Tysiące fanów, dziennikarzy i profesjonalnych graczy wyraziło zachwyt nad występem kazachskiego snajpera:
- Zak World (@izikiale03): „Zasłużył na to — ten chłopak może być następnym GOAT-em. Żaden m0NESY, żaden sh1ro — tylko ZywOo może się równać. Nie popisuje się AWP — po prostu trafia.”
- IsahMew está FURIOSA: „Dla ślepych — jest oczami. Dla głuchych — jest uszami. Dla smutnych — jest radością. Bo jest tylko jeden — Molodoy to prawda.”
- Ravss: „Nie dało się mu tego odebrać. Ten gość to potwór.”
- Greta Sage: „Rookie of the Year.”
- Guilherme Bonfim: „Nie wiem, co ZywOo, nie wiem, co m0NESY, nie wiem, co sh1ro — to jest Molodoy, k***a!”
Nawet sceptycy przyznają, że molodoy stał się objawieniem roku, łącząc inteligencję, precyzję i agresję w sposób, jaki niewielu młodych graczy potrafi.
czytaj więcej
FURIA przywraca Brazylię na szczyt
Triumf FURII na IEM Chengdu 2025 to nie tylko kolejny puchar — symbolizuje odrodzenie brazylijskiego Counter-Strike’a. Jednocześnie molodoy został pierwszym kazachskim graczem, który zdobył tytuł MVP na wielkim, międzynarodowym turnieju, reprezentując południowoamerykańską organizację — to historyczne osiągnięcie podkreślające globalny charakter CS2.
IEM Chengdu 2025 zapamiętany zostanie jako wydarzenie, w którym FURIA osiągnęła pełną dojrzałość, a molodoy wyrósł na prawdziwą supergwiazdę. Jego tytuł MVP to nie tylko liczby — oznacza narodziny nowego lidera ery CS2.