Świat esportu został wstrząśnięty poważnym skandalem: Thomas “Temperrr” Oliveira, współzałożyciel i dyrektor generalny FaZe Clan, został oskarżony o pedofilię. Zarzuty pochodzą od byłego twórcy treści FaZe, Raina (nie mylić z norweskim profesjonalnym graczem CS2), który publicznie stwierdził, że Oliveira miał intymne relacje z nieletnimi dziewczynami.
Stanowisko oskarżyciela (Rain)
— teMpeRRR (@Temperrr) September 15, 2025
Rain twierdzi, że kilka lat temu usłyszał od Temperrra historię o „trójkącie z dwiema 16-latkami”. Według niego milczał przez długi czas z powodu osobistej więzi z Thomasem, ale teraz zdecydował się powiedzieć prawdę.
Odszedłem sam. Nikt mnie nie wyrzucił. Odszedłem, bo jest w to zamieszany cholerny pedofil. To była ostatnia kropla. Wiedziałem o tym od lat, ale nie mówiłem z powodu naszej bliskiej relacji – powiedział Rain.
Podkreślił również, że obecność Temperrra w kierownictwie FaZe była głównym powodem jego odejścia z organizacji. Rain dodał, że już rok temu podzielił się tą historią z innymi członkami FaZe — Banksem, Apexem i byłym CEO Lee Trinkiem.
Podejrzane stare tweety
W sieci ponownie pojawiły się stare wpisy Oliveiry na Twitterze z 2012 roku, kiedy miał 19 lat. Temperrr żartował w nich z pedofilii i napisał nawet: „im just a rapist”. Te publikacje wzmocniły podejrzenia i poważnie zaszkodziły reputacji FaZe.
Stanowisko oskarżonego (Temperrr)
Thomas “Temperrr” Oliveira stanowczo zaprzeczył zarzutom. Opublikował oświadczenie wideo i serię tweetów, w których stwierdził:
Wymieniałem wiadomości z dziewczyną, która okazała się mieć 17 lat. Ale poznałem ją w klubie nocnym w Nowym Jorku, gdzie minimalny wiek to 21 lat. Udawała starszą, a prawdę odkryłem dopiero później.
Temperrr podkreślił, że padł ofiarą zniesławienia i szantażu ze strony Raina, który rzekomo groził ujawnieniem tych informacji.
I’ve given my heart and soul to this brand for 15+ years, and then one of the people I built it with attaches my name to the most foul, untrue word imaginable. That moment overshadowed everything I sacrificed and caused real damage to me and my family
— teMpeRRR (@Temperrr) September 15, 2025
Reakcja FaZe Clan
Po upublicznieniu sprawy FaZe Clan zdecydował się odsunąć Oliveirę od kierownictwa. Oficjalnie potwierdzono, że Temperrr zrezygnował z funkcji CEO organizacji. Na ten moment FaZe nie wydało szczegółowego komentarza, ale sytuacja już przerodziła się w poważny kryzys wizerunkowy.
Reakcja społeczności
Skandal podzielił społeczność na dwa obozy.
Niektórzy fani i współpracownicy kwestionują wiarygodność zarzutów Raina. Kilku z nich podkreślało, że takie sytuacje w klubach nocnych mogą być dwuznaczne:
Nazywanie kogoś pedofilem, gdy poznał dziewczynę w klubie 21+, gdzie udawała pełnoletnią, jest nieodpowiedzialne – napisał Solo.
Inni ostro skrytykowali Temperrra, nalegając, że niezależnie od okoliczności powinien był sprawdzić wiek dziewczyny:
Masz prawie 30 lat i przy swojej obecności w sieci masz obowiązek pytać o wiek. To twoja wina – zauważył Haris.
Oskarżenia obróciły się także przeciwko samemu Rainowi: użytkownicy odkopali jego stare tweety, w których żartował z gwałtu, nazywając jego zachowanie „obrzydliwym”. Tony Hitz skomentował:
FaZe Rain może mówić, co chce, ale jego własne posty są jeszcze bardziej odrażające.
W ten sposób sytuacja przerodziła się w wzajemne oskarżenia, poważnie podważając wiarygodność obu stron.
Poprzednie skandale FaZe Clan
To nie pierwszy raz, kiedy FaZe znalazł się w centrum kontrowersji. Zaledwie półtora miesiąca temu inny współzałożyciel — Banks — opuścił organizację po skandalu związanym z kryptowalutą MLG.
Co się wydarzyło?
Na początku 2025 roku Banks i kilku członków FaZe aktywnie promowało MLG, którego wartość wzrosła z 3 milionów do ponad 200 milionów dolarów. Jednak po nagłym szczycie cena kryptowaluty gwałtownie spadła, pozostawiając inwestorów z ogromnymi stratami, a Banks został oskarżony o manipulację.
Bronił się, twierdząc, że nigdy nie miał zamiaru nikogo oszukać, ale reputacja FaZe i tak ucierpiała. W rezultacie Banks oficjalnie ogłosił swoje odejście z organizacji.
Możliwe konsekwencje
Dwa poważne skandale z rzędu — kontrowersja kryptowalutowa i obecne zarzuty pedofilii — stawiają przyszłość FaZe Clan pod znakiem zapytania. Organizacja od dawna uważana za symbol esportu może teraz stracić zaufanie zarówno fanów, jak i partnerów.
Jeśli zarzuty wobec Temperrra okażą się prawdziwe, FaZe grozi nie tylko kryzys wizerunkowy, ale także konsekwencje prawne.