Virtus.pro, Esports World Cup 2025’te son sırayı paylaşarak turnuvaya veda etti ve dramatik bir 1:2 serisinde MOUZ’a kaybetti. “Ayılar” için bu sonuç büyük bir hayal kırıklığı oldu, ancak takım kaptanı Ilya “Perfecto” Zalutskiy HLTV’ye yaptığı açıklamada, odak noktasının yenilginin kendisi değil, takımın kaydettiği ilerleme olması gerektiğini söyledi.
Maç nasıl gelişti?

Seri Virtus.pro için umut verici başladı: Inferno’da oyun planlarını başarıyla uyguladılar ve haritayı güvenle kapattılar. Ancak Mirage’da iletişim sorunları ve kaçırılan clutch’lar belirleyici oldu, MOUZ skoru eşitledi. Karar haritası Overpass’te oyun bıçak sırtında geçti; yapılan her hata çok ağır bedellere yol açtı. Perfecto şu itirafta bulundu:
Anlaştığımız gibi smoke’un içinden geçtim, ama rakip bekliyordu. Böyle birkaç an daha yaşandı. Sonunda bunlar belirleyici oldu.
MOUZ bir kez daha neden dünyanın en istikrarlı takımlarından biri olarak görüldüğünü kanıtladı, VP ise sadece bir maçın ardından turnuvadan elendi.
Perfecto’nun sözleri: ilerleme mi, duraklama mı?
Erken vedaya rağmen Perfecto yalnızca olumsuz tarafları görmüyor:
Her takıma karşı oynayabileceğimizi gösterdik. MOUZ şu anda dünyanın en iyi 2 veya 3 takımı arasında sayılıyor. Çok daha iyi oynayabileceğimizi biliyorum. Bu maç henüz bir şey ifade etmiyor — bu tür rakipleri yenmeye başladığımızda bir anlam ifade edecek.
Aynı zamanda, sadece “iyi mücadele etmekten” kişisel olarak tatmin olmadığını kabul ediyor:
Benim için ya kazanan olursun ya da olmazsın. Belki izleyici için biraz daha ilgi çekici görünüyoruz, ama benim için — bu ilerleme değil.
Perfecto ayrıca takımın hedeflerini doğruladı: dünyanın ilk 5 takımı arasına girmeyi ve mevcut zorluklara rağmen bunun başarılabileceğine inanmayı amaçlıyorlar.
Neden Virtus.pro ikna edici görünmüyor?

Genel tabloya bakıldığında, Perfecto ve FL1T’in transferlerinden sonra beklentiler yüksekti. Ancak VP, üst düzey takımlara karşı oynanan kilit maçlarda sistematik olarak başarısız oldu. Bazen tek tek haritalarda potansiyel gösterseler de, Bo3 serilerinde sürekli olarak “son adımı” atamıyorlar.
Nedenler oldukça açık:
- Yoğun turnuva takvimi nedeniyle antrenman eksikliği;
- Tutarsız karar alma (bu seride Mirage’da görüldüğü gibi);
- Orta seviye takımlara karşı işleyen, ancak elit rakiplere karşı fazla tahmin edilebilir kalan eski tarz oyun.
VP yaklaşımını değiştirmezse, uzun süre “ikinci sınıf takım” kategorisinde sıkışıp kalma riski var.
Topluluk tepkisi
Sosyal medyada ve HLTV’de Perfecto’nun röportajına verilen tepkiler keskin şekilde ikiye bölündü. Bazı taraftarlar oyuncuyu desteklerken, diğerleri Virtus.pro’yu açıkça eleştirdi.
- Bir kullanıcı alay etti: «‘Biz’ derken ne demek istiyorsun? Defecto» — Perfecto’nun kritik turlarda bizzat hatalı olduğunu ima ederek.
- Başkaları VP’yi “ölü bir takım” ilan etti: «Ne yazık ki VP ölü bir takım gibi görünüyor, FL1T’in 24 yaşına geldiğine inanamıyorum, biri bu adamı kurtarsın.»
- Bazıları geçmişi hatırlattı: «2019–2020’de NAVI’ye katılma şansı vardı, ama 1,5 milyon dolarlık satın alma bedeli yüzünden gerçekleşmedi.»
- Alaycı yorumlar da vardı: «Evet, fl4mus’unuz, bir AWPer’iniz… ve bir IGL’iniz olsaydı» — bu da VP’nin sadece ideal bir kadrodan değil, aynı zamanda stratejik derinlikten de yoksun olduğuna dair inancı ortaya koyuyor.
Genel olarak taraftarların görüşü net: VP duraklamış durumda ve Perfecto’nun ilerleme sözleri somut bir plandan çok öz teselli gibi geliyor.
Virtus.pro’nun geleceği
Virtus.pro için Riyad’daki erken elenme göz ardı edilemez. ESL Pro League ve yaklaşan elemeler ufukta gözükürken, takım Perfecto’nun iyimserliğinin sonuçlara dönüşüp dönüşmeyeceğini hızlıca kanıtlamak zorunda kalacak.
Eğer ilerleme kaydedilmezse, değişiklikler kaçınılmaz olabilir — istikrarlı bir AWPer eksikliğinden liderlik sorunlarına kadar. Önümüzdeki birkaç ay belirleyici olacak: ya VP sözleri galibiyetlere dönüştürür ya da daha da önemsizleşme riskiyle karşı karşıya kalır.