English
English
Deutsch
Deutsch
French
French
Italian
Italian
Spanish
Spanish
Polish
Polish
Portuguese
Portuguese
Turkish
Turkish
pl
pl

9z przegrywa walkowerem z Fluxo w półfinale kwalifikacji do CS Asia Championships 2025

Aktualności
sie 18
17 poglądy 3 min czytania

Drużyna 9z sensacyjnie odpadła z kwalifikacji do CS Asia Championships 2025 po otrzymaniu technicznego walkowera w półfinale. Powodem był incydent z zawodnikiem Lukenem, który zaspał na mecz po zażyciu tabletek uspokajających.

Incydent w półfinale

W nocy, podczas półfinału kwalifikacji, 9z zostało zdyskwalifikowane poprzez techniczną porażkę. Nieobecność Lukena, który nie stawił się na mecz, zszokowała fanów — zwłaszcza że stawką był udział w prestiżowym turnieju z pulą nagród 1 000 000 $.

Ostatecznie Imperial wygrało kwalifikacje, pokonując Fluxo 2-0 w finale i zapewniając sobie miejsce na głównym LAN-owym wydarzeniu w Szanghaju.

Słowa Lukena

Po incydencie Luken osobiście wyjaśnił powód swojej nieobecności:

„Wyjaśnię, co się stało, żebyście wiedzieli i przestali pytać. To nie jest wymówka, tak po prostu było. Jestem bardzo zmęczony z powodu pewnych problemów osobistych, wziąłem tabletkę, żeby się uspokoić, i ostatecznie zasnąłem daleko od telefonu — kto wie, może nawet wyłączyłem budziki we śnie. To wszystko. Jest mi naprawdę bardzo przykro z tego powodu i jedyne, co mogę zrobić, to wziąć odpowiedzialność za to, co się stało. Przepraszam.”

Reakcja społeczności

Pod postem Lukena na X społeczność aktywnie wyrażała swoje emocje. Niektórzy fani zareagowali frustracją i ironią:

• Sergio: „segui de jodita, no te da” — komentarz pełen wyrzutu, sugerujący, że gracz traktuje sprawę zbyt lekko.
  • 9zTakeshi: „Pero y el equipo no concentra todo junto? nt lpm.” — poddaje w wątpliwość przygotowanie drużyny: dlaczego nie byli wszyscy razem na bootcampie lub w hotelu.
  • MONESY (nie gracz Team Falcons): @9zTeam queremos jugadores comprometidos con la organización, hagan lo que tengan que hacer — bezpośredni apel do władz organizacji o skupienie się na zaangażowaniu i profesjonalizmie zawodników.

Komentarze odzwierciedlają mieszankę rozczarowania, krytyki i żądań większego profesjonalizmu zarówno od gracza, jak i od drużyny.

Format i daty turnieju

CS Asia Championships 2025 odbędą się w Szanghaju i zgromadzą jedne z najlepszych drużyn na świecie. Format turnieju przedstawia się następująco:

Faza grupowa: 14 – 16 października 2025

• Dwie grupy w formacie podwójnej eliminacji (GSL)
  • Osiem drużyn w każdej grupie
  • Wszystkie mecze w formacie Bo3

Trzy najlepsze drużyny z każdej grupy awansują do Playoffów:

• Zwycięzcy grup awansują do półfinałów
  • Drużyny z drugiego miejsca awansują do ćwierćfinałów jako wyżej rozstawione
  • Drużyny z trzeciego miejsca awansują do ćwierćfinałów jako niżej rozstawione

Playoffy: 17 – 19 października 2025

• Drabinka pojedynczej eliminacji
  • Wszystkie mecze (oprócz Wielkiego Finału) w formacie Bo3
  • Wielki Finał w formacie Bo5

Jesteśmy społecznością fanów gry CS2 i miłośników skinów

Dołącz do nas na portalach społecznościowych

Twoja wiadomość została wysłana.
Sprawdź swój e-mail, aby uzyskać informacje