English
English
Deutsch
Deutsch
French
French
Italian
Italian
Spanish
Spanish
Polish
Polish
Portuguese
Portuguese
Turkish
Turkish

MOUZ’da Xyp9x: bir efsanenin yeni hayatı ve deneyim aktarma sanatı

Haberler
Eyl 02
16 görünümler 4 dakikalık okuma

Counter-Strike efsanesi, dört kez Major şampiyonu ve eski Astralis “Clutch Minister”ı Andreas “Xyp9x” Højsleth, disiplinde yolculuğunu yeni bir rolle sürdürüyor. Mart 2024’ten bu yana MOUZ’un yardımcı antrenörü olarak görev yapıyor ve Dennis “sycrone” Nielsen ile birlikte çalışıyor. BLAST.tv Austin Major’da Danimarkalı oyuncu HLTV’ye samimi bir röportaj verdi; burada antrenörlüğe geçişi, oyuncularla çalışmayı ve modern Counter-Strike’a dair vizyonunu anlattı.

“Clutch Minister”dan yardımcı antrenörlüğe

Birkaç yıl öncesine kadar Xyp9x, Astralis’in sembolüydü — umutsuz clutclarda takımını kurtaran ve disiplin ile soğukkanlılığın standardını belirleyen adam. Adı, baskı altında sakin kalabilme becerisi sayesinde CS:GO tarihine kalıcı olarak yazıldı.

Ancak şimdi farklı bir cephede çalışıyor — clutclarda tetiği çekmek yerine genç yeteneklere kendi becerilerine güvenmelerini sağlamada yardımcı oluyor. Bu, oyunculuk kariyerini sonlandırdıktan sonra sahneden ayrılmak yerine yılların tecrübesini yeni nesle aktarmayı seçen 29 yaşındaki bir veteran için yeni bir meydan okuma.

“Gergin olmak normaldir”

Xyp9x’in vurguladığı en önemli noktalardan biri oyunun zihinsel yönüydü. Birçok genç oyuncunun gerçek duygularını göstermeye çekindiğini, gerginliklerini sakladıklarını kabul ediyor:

Rahat bir atmosfer yaratmaya çalışıyorum ve çocuklara gergin olmanın normal olduğunu gösteriyorum. Ben de oynarken gergindim. Bu, tek bir günde çözülecek bir şey değil. Her bireyin kendi başına geçmesi gereken bir yol.

Ona göre evrensel tavsiyeler yok. Her oyuncu farklıdır ve “benim zamanımda böyle yapardım” demek yerine bireysel durumlara dikkat etmeye ve yalnızca oyuncu dinlemeye hazır olduğunda destek sunmaya çalışıyor.

Sycrone ile yan yana çalışmak

MOUZ teknik ekibinde Xyp9x, hazırlığı psikolojik istikrarla dengelemekten sorumlu. Hâlâ öğrenme sürecinde olduğunu, takım süreçlerine uyum sağlamaya çalıştığını ve uç noktalardan kaçınmaya gayret ettiğini kabul ediyor:

Benim için önemli olan takımı fazla pişirmemek. Bazı kadrolar teoriye çok fazla zaman harcıyor ve sonunda oyuncularını tüketiyor. Hazırlığın dengeli olmasını ve enerjilerini tüketmemesini istiyorum.

Counter-Strike’ın en üst seviyesindeki tecrübesi, daha az deneyimli antrenörlerin gözden kaçırabileceği riskleri görmesini sağlıyor: tükenmişlik, iletişim eksikliği veya genç liderlerde özgüven yetersizliği.

Brollan kaptan olarak ve genç bir kadronun zorlukları

Xyp9x ayrıca Ludvig “Brollan” Brolin’in oyun içi liderliğe geçişi konusuna da değindi. Başlangıçta bu karardan şüphe duyduğunu, ancak zamanla İsveçlinin yeni rolüne hızla uyum sağladığını kabul etti:

Tabii ki Brollan’ın IGL olacağını duyduğumda şüphelerim vardı. Ama çok çalışıyor ve büyük adımlar atıyor. Benim görevim, tükenmişliğini önlemesine yardımcı olmak, bireysel oyunu ile takım sorumlulukları arasında dengeyi bulmasını sağlamak.

Bu zorluk, MOUZ’un Avrupa devleri arasında kendi yolunu nasıl aradığının bir başka örneği. Takımı yalnızca halihazırda tanınmış süper yıldızlardan kurmak yerine potansiyel yıldızların etrafında inşa ediyorlar.

Geçmişe ve geleceğe bakış

Yeni rolüne tamamen kendini adamış olmasına rağmen, Xyp9x geçmişiyle ilgili sorulardan kaçmıyor. Astralis’in düşüşü hakkında yorum yaptı, Falcons’taki zonic’e yöneltilen eleştirilerle ilgili kendi görüşünü paylaştı ve modern Counter-Strike’ın nasıl değiştiğini anlattı — Astralis’in hakimiyet günlerine kıyasla çok daha bireysel odaklı hale geldiğini belirtti.

Yine de onun bugünkü asıl hedefi başkalarının hatalarını analiz etmek değil, MOUZ ile birlikte kendi geleceğini inşa etmek.

Bir efsane için yeni bir sayfa

Xyp9x, antrenör olarak hâlâ tüm potansiyelini ortaya koymadığını itiraf ediyor. Yolculuğu henüz yeni başlıyor ve takımla birlikte büyümeye devam etme arzusunu gizlemiyor:

Hâlâ gelişiyorum. Benim için önemli olan öğrenmek ve takıma yardımcı olacak yeni yollar bulmak. Bu sadece başlangıç.

Astralis’i kritik clutclarda kurtaran oyuncu olarak tanıyan topluluk için bu yeni rol alışılmadık görünebilir. Ama gerçekte Xyp9x, burada çok daha fazla maça etki edebilir — clutclarda değil, sözleri ve yeni nesli temsil edenlere doğru yaklaşımıyla.

Biz CS2 oyunu hayranları ve skin severlerden oluşan bir topluluğuz

Sosyal ağlarda bize katılın

Mektubunuz gönderildi.
Bilgi için lütfen e-postanızı kontrol edin