English
English
Deutsch
Deutsch
French
French
Italian
Italian
Spanish
Spanish
Polish
Polish
Portuguese
Portuguese
Turkish
Turkish
Vietnamese
Vietnamese
简体
简体
繁体
繁体
Japanese
Japanese
Korean
Korean
Thai
Thai
Finland
Finland
Kazakh
Kazakh
Romanian
Romanian
Arabic
Arabic
Czech
Czech
Wsparcie
pl
pl

Ekskluzywny wywiad z KSCERATEM: „Naszym głównym problemem było po prostu przyjechać na Majora i robić wszystko razem na 100%.”

Aktualności
gru 10
23 poglądy 4 min czytania

Po świetnym występie na Majorze w Budapeszcie, KSCERATO opowiedział o przygotowaniach FURII, trudnościach związanych z przejściem na komunikację w języku angielskim, strukturze drużyny na Nuke oraz o równowadze emocjonalnej potrzebnej, by utrzymać stabilność przez cały turniej. Wspomniał także o rywalizacji z innymi brazylijskimi zespołami, znaczeniu drobnych detali w zaciętych meczach oraz nastawieniu FURII przed kolejnym etapem.

Jak wyglądały wasze przygotowania do Majora? Mieliście bootcamp?

To było trudne. Bootcamp i treningi są teraz wymagające, bo wszyscy grają z ogromną pewnością siebie na sparingach, co bywa frustrujące — ale tak już bywa. Naszym głównym problemem było po prostu przyjechać tutaj i robić wszystko razem na 100%. Wiemy, jak grać — potrzebowaliśmy tylko pełnego zaangażowania jako drużyna.

W jakim stanie emocjonalnym przystępowałeś do tego meczu? Bardziej pewny siebie, czy trochę wypalony?

W ogóle nie wypalony, bo podróżuję z dziewczyną i psem, a jutro przylatują moja mama i brat. W takiej atmosferze nie da się poczuć wypalenia.

czytaj więcej

Mecz wyglądał dla was bardzo łatwo. Co twoim zdaniem stało się na Nuke?

Myślę, że dawali nam mnóstwo darmowych fragów na zewnątrz, na wejściach na A, albo stojąc za smoke’iem, gdy mieliśmy AK. Plan gry był dobry i wszystko działało, bo byliśmy w świetnej formie.

Czy spodziewaliście się, że mapą będzie Nuke?

Sprawdziliśmy wszystkie możliwości, bo już graliśmy z nimi ciężki mecz i trudno było przewidzieć Falcons. Wiedzieliśmy, że mogą to być trzy mapy — Inferno, Nuke i prawdopodobnie Dust2 lub Train. Kierowaliśmy się więc przeczuciem. Powiedzieliśmy: „Zagrajmy Nuke”, ale ich wybór nas zaskoczył.

Czy oglądałeś NAVI na początku Stage 2? Dominowali, ale teraz wyglądają niepewnie. Co się stało?

Nie mam pojęcia. Trudno jest grać tak wiele meczów bez czasu na trening lub dodawanie nowych elementów. Korzystasz tylko z tego, co już masz. Jest ciężko, ale myślę, że wrócą do formy.

Waszym następnym rywalem jest Imperial. Co możesz powiedzieć o tym starciu?

To również nasza najlepsza mapa. Mamy wiele silnych map. Myślę, że jesteśmy w stanie pokonać każdą drużynę na świecie.

Czy emocjonalnie trudniej jest grać przeciwko innej brazylijskiej drużynie?

Mam tam wielu przyjaciół — ludzi takich jak chelo, których znam od dzieciństwa. Ale graliśmy już przeciwko sobie tyle razy, że to dla mnie normalne. Musimy po prostu się skupić.

czytaj więcej

Mieliście dużą serię zwycięstw przed Majorem. Czy czuliście presję, by ją utrzymać?

Trzeba iść krok po kroku. W turniejach takich jak Tajwan czy ten, seria zwycięstw nic nie znaczy. Każdy może pokonać każdego. Jeden eco-round albo jedna broń mogą zmienić wszystko. Małe detale wygrywają takie mecze.

Co sprawia, że ta drużyna odnosi sukcesy? Czy inne drużyny mogłyby skopiować wasze podejście?

Nie wiem. To trudne, ponieważ przeszliśmy na komunikację w języku angielskim. Adaptacja nie była łatwa, ale radzimy sobie bardzo dobrze. To tylko kwestia czasu.

Czy YEKINDAR i molodoy są już w pełni zaadaptowani w drużynie?

Całkowicie się do siebie dostosowujemy. Szybko zostaliśmy przyjaciółmi, rozumiemy się i dużo rozmawiamy. Jesteśmy właściwie jak rodzina.

Jeśli FalleN pewnego dnia zakończy karierę, kto mógłby go zastąpić jako IGL?

Nikt.

Jak się czułeś, grając dziś przed publicznością?

To było niesamowite. Gdy przyjdzie więcej ludzi, będzie tylko głośniej. Jestem do tego przyzwyczajony, bo grałem na Rio Major — to było piekło. Więc dziś jest miło; świetnie widzieć znajome twarze.

W meczu o awans do play-off zagracie przeciwko G2. Co możesz o nich powiedzieć?

Trenowaliśmy przeciwko nim. To naprawdę mocna drużyna, z wieloma gwiazdami, które potrafią zrobić multikill w sekundę. Musimy po prostu dać z siebie wszystko. Nie wybieramy przeciwników — gramy swoją grę.

czytaj więcej

Co zmienicie przed jutrzejszym meczem? Czy dzisiejsza gra była wystarczająca?

Oczywiście sprawdzimy kilka detali, które mogły kosztować nas rundy, ale teraz odpoczniemy. Prawdopodobnie zagramy tę samą mapę, więc musimy iść dalej.

SkinClub Pick’em

SkinClub Pick’em na etap 3 jest już dostępny. Fani mogą przewidzieć, które drużyny awansują, kto może sprawić sensację oraz które faworyty mogą znaleźć się w zagrożeniu. Oceń pojedynki, zaufaj intuicji i wyślij swój Pick’em, aby powalczyć o główną nagrodę.

Czas na twoją prognozę

I zwiększ swoje szanse na wygraną Dragon Lore oraz wiele innych fantastycznych nagród

Jesteśmy społecznością fanów gry CS2 i miłośników skinów

Dołącz do nas na portalach społecznościowych

Twoja wiadomość została wysłana.
Sprawdź swój e-mail, aby uzyskać informacje