English
English
Deutsch
Deutsch
French
French
Italian
Italian
Spanish
Spanish
Polish
Polish
Portuguese
Portuguese
Turkish
Turkish
Vietnamese
Vietnamese
简体
简体
繁体
繁体
Japanese
Japanese
Korean
Korean
Thai
Thai
Finland
Finland
Kazakh
Kazakh
Romanian
Romanian
Arabic
Arabic
Czech
Czech
Wsparcie
pl
pl

NiKo zajął 18. miejsce w rankingu HLTV 2025

Aktualności
gru 27
16 poglądy 3 min czytania

Nikola „NiKo” Kovač zajął 18. miejsce w rankingu Top 20 zawodników 2025 roku według HLTV. Dzięki temu wynikowi ustanowił nowy rekord, pojawiając się w zestawieniu Top 20 dziesiąty rok z rzędu. Jest to najniższa pozycja NiKo od jego pierwszego występu w rankingu. Jednocześnie potwierdza ona jego długotrwałą obecność na najwyższym poziomie Counter-Strike’a.

Trudny sezon z Falcons

Sezon 2025 był dla NiKo pierwszym pełnym rokiem w barwach Falcons. Projekt rozpoczął się z ogromnymi oczekiwaniami, lecz szybko napotkał przeszkody. Falcons borykali się ze zmianami w składzie, rotacjami ról oraz brakiem stabilności. Problemy te wpływały na wyniki drużyny przez cały rok. Mimo to NiKo pozostał jednym z najbardziej niezawodnych graczy w składzie. Często przewodził Falcons pod względem statystyk, nawet gdy zespołowi nie udawało się zaliczać głębokich runów w play-offach.

Kluczowe indywidualne osiągnięcia w 2025 roku

18. miejsce NiKo jest efektem regularnych występów na wielu turniejach, a nie jednego dominującego eventu:

czytaj więcej

• MVP na PGL Cluj-Napoca 2025, jego pierwszy medal MVP od prawie dwóch lat
  • EVP na PGL Bucharest 2025, gdzie Falcons wygrali turniej
  • EVP na FISSURE Playground 2, rozgrywanym przed jego domową publicznością
  • Mocne, lecz nie nagrodzone występy na IEM Melbourne, BLAST Rivals Season 1, Esports World Cup oraz ESL Pro League Season 22

Rok zakończył ze średnim ratingiem 1.13. Jego liczby pozostawały solidne pod presją, w tym 1.11 w seriach eliminacyjnych oraz 1.08 w play-offach.

Dlaczego NiKo zakończył sezon na 18. miejscu?

Głównym powodem był brak elitarnych szczytów formy na największych turniejach. Większość nagród NiKo pochodziła z zawodów o słabszym ogólnym poziomie rywalizacji. W pięciu wielkich finałach rozegranych w trakcie sezonu notował średni rating 0.98. Jego wpływ malał w kluczowych momentach decydujących o tytułach. Zagrał również tylko ograniczoną liczbę map w elitarnych meczach play-off, gdzie zabrakło jego zwyczajowej dominacji. Z tego powodu HLTV umieściło go niżej niż zawodników prezentujących silniejsze występy w finałach turniejów najwyższej rangi.

Historyczny rekord Top 20

Nawet przy niższej pozycji NiKo osiągnął coś, czego nie dokonał nikt inny. Jest obecnie zawodnikiem z największą liczbą występów w Top 20 w historii HLTV. Od 2016 roku pojawia się w tym zestawieniu każdego roku bez wyjątku. Dwukrotnie zajmował również drugie miejsce na świecie — w 2017 i 2023 roku. Przez niemal dekadę NiKo pozostaje punktem odniesienia dla roli riflera.

czytaj więcej

NiKo o swoim sezonie

NiKo przyznał, że ma mieszane uczucia co do wyniku:

Cieszę się, że ponownie znalazłem się w Top 20 i ustanowiłem ten rekord, ale nie jestem zadowolony ze swojego miejsca. Miałem problemy z regularnością i kilka dużych słabszych występów. Wiem, że stać mnie na więcej.

Wyjaśnił również, że zmiany ról oraz oddawanie przestrzeni młodszym kolegom z drużyny wpłynęły na jego grę.

Spojrzenie w stronę 2026 roku

Dla NiKo 18. miejsce nie jest końcem historii. Traktuje je jako moment na reset i poprawę. Jego cele na 2026 rok są jasne: odzyskać regularność, lepiej prezentować się w play-offach i ponownie walczyć o trofea. Nawet w trudnym roku NiKo udowodnił, że wciąż należy do światowej elity Counter-Strike’a.

Jesteśmy społecznością fanów gry CS2 i miłośników skinów

Dołącz do nas na portalach społecznościowych

Tutaj znajdziesz tylko najlepsze skrzynie CS2

Na Skin.Club znajdziesz skrzynie na każdy gust, a także całą sekcję specjalnych skrzyń stworzonych przez społeczność

Twoja wiadomość została wysłana.
Sprawdź swój e-mail, aby uzyskać informacje